Şirket Satış İstihbaratı İçin Prim, Kota ve Ödül Kurguları
FORE SEEN FORARMED *
(*) Ön görmek, önceden silahlanmak anlamında. Öngörü ve ön hazırlık şeklinde yorumlayabiliriz. Deyim Don Kişot un da yazarı olan Cervantes e ( 1547 – 1616 ) aittir.
(Önceden bu sayfada yer alan metinler)
Çalışmamız yaklaşık 150 kez yapmış olduğum Satışta Kota Prim ve Ödül Kurguları semineri katılımcılarının yaygın bir isteği sonucu şekillenmiştir.
İstihbarat olmadan satış olmaz. Ancak bu istihbarat nasıl toplanacak, değerlendirilecek ve sahada kullanılabilecektir? Seminerimizin konusu budur.
Bir A4 sayfası kadar ve 7 ana başlık altında toplanmış olan içerik için lütfen bana ulaşınız. necdetuygurer@hotmail.com veya 0 532 322 4714 (lütfen aramadan önce adınız, telefon numaranız ve şirketinizin adını belirteceğiniz bir SMS veya Whats App mesajı gönderiniz)
Sayfa Arşivi;
(Önceden bu sayfada yer alan metinler)
Proje/Çalışma amacı.
Satın alma bölümlerini şirketlerin “ sinir sistemlerine “ benzetebiliriz. Satın alma, tedarikçi etkileşimleri olmadan, piyasaların, rakiplerin, müşterilerin, yeniliklerin, yaşam ve iş trendlerinin ve şirketin çevresinin amaç ve çıkarlarının “ hissedilmesi “ çok zordur.
Satın alma bölüm veya teşkilatlarının “ sinir sistemi “ ise satın alma istihbaratıdır. Satın alma istihbaratına önem ve değer vermeyen “ duyarsız “ bir şirket her zaman için çok büyük güçlüklerle karşılaşır.
Medya odaklı çağımız piyasalarında istihbarat satın alma için ve şirket için “ yaşamsal “ bir öneme sahiptir.
Çalışmamız bütünü ile yaşanmış satın alma etkinlikleri ve gereksinimlerinden hareket ederek “ satın alma istihbaratı “ olgusunu sistemli bir şekilde ilgili satışçı, satış yöneticisi, şirket yöneticisi ve iş sahiplerine sunmak amacıyla düzenlenmiştir.
Bazı Çalışma alt başlıkları;
İSTİHBARAT VE İŞ HAYATI
- İstihbarat konusuna genel bakış
- İş hayatı ve istihbarat
- Satış, satın alma ve istihbarat kavramları arasındaki ilişki
- Satın alma istihbaratının amaçları
- *
- SATIN ALMA İSTİHBARAT TÜRLERİ
- 1
- 70 Yıllık ve Şaşmaz Yöntem
- Yöntem için gerekli deneyim noktaları -17 nokta
- 2
- Kaydi İstihbarat ve Banka İstihbaratı
- Püf noktaları
- 3
- Çevre İstihbaratı
- Önemi ve türleri
- 4
- Mali İstihbarat
- Kapsamı, koşulları, araçları
- Kısa kapsamlı, sayısal örnek
- Yapılamaz ise “ayaküstü yapma yöntem,
- 5
- İşletme İstihbaratı
- Özü ve pratik sayısal örnek – YAŞAMSAL
- 6
- Pratik İşletme İstihbaratı
- Yapım yöntemi
- Satın alma istihbaratında satış biriminin önemi
- 7
- Teknik İstihbarat
- Dereceleri
- 8
- Psikolojik İstihbarat
- Neden? Kim için? Nasıl? Değerlendirme?
- Yaşamsal önemde örnekler
- 9
- Pazarlama İstihbaratı
- Ne alaka? Nasıl?
- 10
- Üçüncü Şahıslara Vasıtası ile Yapılan İstihbarat Yöntemleri
- Temel üç vasıta
- 11
- Geçmiş Performans Bazlı İstihbarat
- Örnek
- 12
- Şaşmaz ve Aynı Zamanda Sayısal, Yaşamsal Bir Satın Alma İstihbaratı
- Ayrıntılı sayısal örnek
- 13
- Tedarik Niteliğine Göre Analiz Bazlı İstihbarat Türleri
- İki temel ve çok önemli analiz
- 14
- Strateji Düzeyinde Satın Alma İstihbaratı
- Örnekler
- *
- SATIN ALMA İSTİHBARATI İÇİN;
- Satın alma istihbaratının değerlendirilmesi;
- İnsan ve insan psikolojisi bazlı değerlendirmeler
- Kültür, kurum kültürü bazlı değerlendirmeler
- Veri sorunları ve veri kaynağına göre değerlendirmeler
- Değerlendirme sonuçlarının satış alma kararlarına dönüşmesi
- Satın alma istihbaratı ve etik değerler
- Satın alma istihbarat eğitimi
- Satın almada “istihbarata karşı koyma” konusu
- *
- PRATİKTE BASİT TEK TABLO İLE SATIN ALMA İSTİHBARAT ŞABLONU
- Bir örnek
- *
- KapanışEĞİTMENİMİZİN “KURUM İÇİ”, “ŞİRKETE ÖZEL” SATIN ALMA EĞİTİMİ VERDİĞİ BAZI REFERANSLAR;
- AKÇEZ – SEDAŞ, AKZO NOBEL, ASELSAN, ROKETSAN, TAİ, TEİ, VODAFON, ING BANK, İPEKYOL, GRUNDFOS, HUGO BOSS, KOROZO,AKIM METAL, BANVİT, ŞEKER PİLİÇ, BAUHAUS, BEST
- FORD OTOSAN, ENERJİSA, BOSCH, MERCEDES BENZ, MAN, BİM, METRO MARKET, MİTAŞ, ÇAYELİ BAKIR, EGE KİMYA, AYVAZ ENDÜSTRİYEL,
Eğitmenimiz;
- Eğitmenimiz yaklaşık 44 (kırk dört) yıldan bu yana satış/satın alma/pazarlama/yönetim konuları içinde bulunmaktadır. İlk satış deneyimini 1972 yılında satış stajyeri olarak ABD de yaşamış, 1980 lerde büyük holding pazarlama müdür yardımcılığı yapmış ve 1987 yılından bu yana yönetim danışmanı olarak yönetim, satış, pazarlama ve satın alma etkinlikleri içinde bulunmuştur.
- Halen yönetim danışmanlığı, pazarlama danışmanlığı, satış danışmanlığı, satın alma danışmanlığı, satın alma ve satış eğitmenliği, satış koçluğu, yönetici koçluğu, satış yöneticilerine koçluk hizmetlerine devam etmektedir ve “aktif” olarak satış sahada satış sorumlulukları taşımaktadır.
- Eğitmenimiz ayrıca, EIPM, European Institute of Purchasing Management ( Avrupa Satın Alma Yönetimi Enstitüsü ) akredite eğitmen ve danışmanıdır ve EIPM adına Türkiyede ve yurt dışında “ satın alma için mali analiz “, “ tedarikçi ilişkileri yönetimi “, “tedarik zinciri yönetimi “, “ satın alma için ileri düzey müzakere “, “satın alma da kategori yönetimi” gibi farklı seminerler vermektedir
- Koçlukla ilgili ilk eğitimlerini 1994 te ABD de Cleveland, Ohio da almış olup halen koç olarak Certified Premium Advanced Master Trainer Coach ve NLP alanında Certified Premium Advanced Master Trainer diplomalarına sahip bulunmaktadır. Koçlukta “ ilk” olan pek çok eğitim yapmış olup, halen koçluk hizmeti verdiği Türk ve yabancı yöneticiler 50 üstü yaş grubunda, performans koçluğu yaptığı profesyoneller ise 27 – 45 yaş aralığında bulunmaktadırlar.
- Deneyimi içinde İngiliz ve Amerikan satış şirketlerinde bulunmuş, İskandinav, Hint ve Japon, Alman ve Türki Ülkeler satış şirketleri ile yakından çalışmıştır.
- Bu güne kadar doğrudan satış sorumluluğu taşıdığı ürün/hizmet yelpazesi içinde ; döviz, emtia borsaları ürünleri, finans ürünleri ve türevleri, ithal sınai elektronik ürünler, taahhüt hizmetleri, sınai yazılım paketleri, ithal mobilya, ev eşyası ve dekoratif ürünler,, danışmanlık hizmetleri, teknik mühendislik ürünleri, teknik mühendislik hizmetleri, cam ev eşyası, perakende mağaza hizmetleri, finansal yatırım ürünleri, ağır iş makineleri yedek parça ve bakım hizmetleri, eğitim hizmetleri, reklam hizmetleri, kurumsal kimlik tasarım ürün ve hizmetleri, internet bazlı görsel duyuru sistemleri, elektronik güvenlik araç ve sistemleri, sanat eserleri göze çarpanlar arasında bulunmaktadırlar
- Sadece 2015 -2018 yılları arasında uygulamalı satış danışmanlık hizmeti verdiği şirket sayısı 37 kadardır. Bunların 17 tanesinde satış kota ve prim sistemi kurmuştur. Sistemler işler durumda bulunmaktadırlar.